Η Αναστασία Δουλγέρη είναι η διατροφολόγος (κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή, στην οστεοπόρωση, ομιλήτρια, αρθρογράφος και πολλά ακόμη!) που με βοήθησε να χάσω τα επιπλέον κιλά της δεύτερης μου εγκυμοσύνης εύκολα και λειτούργησε και σαν... ψυχολόγος εκείνη τη δύσκολη φάση της ζωής μου!
Από τότε χαθήκαμε (εγώ τα κατάφερα καλά με τα κιλά μου μετά τη συμβολή της, η Αναστασία μεταφέρθηκε στην Κηφισιά). Όμως δέχθηκε αμέσως να μας πει κάποια πράγματα για τη διατροφή μας και τη σχέση της διατροφής με την ψυχολογία, αλλά και για τη διατροφή των παιδιών μας! Την ευχαριστώ πολύ!!
Πάμε να δούμε λοιπόν: Παχαίνει το άγχος; Τα goji berries είναι μόδα ή super αντιοξειδωτικό; Τα παιδιά πρέπει να κάνουν δίαιτα; "Διατροφική συμβουλευτική γονέων"; Πεποιθήσεις και διατροφή; Μήπως τρώμε θυμό;
Τι σημαίνει "αγαπώ το σώμα μου";!
1) Αναστασία, ποιό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα συμβούλευες κάποιον σχετικά με τα κιλά του, σχετικά με το σώμα του;
-Η πρώτη μου συμβουλή είναι πάντα η αγάπη προς το σώμα μας! Αν αγαπάς το σώμα σου τότε κάνεις τα πάντα για να το φροντίσεις. Ακόμη και άτομα που έχουν παραπάνω κιλά θα πρέπει να αγαπήσουν το σώμα τους γιατί μόνο έτσι θα κάνουν το βήμα μπροστά για να χάσουν τα επιπλέον κιλά. Το βασικό είναι να μην αποδεχτείς την εικόνα σου με τα επιπλέον κιλά σαν τη νέα κατάσταση.
Να θυμάσαι πάντα πως ήσουν με λιγότερο βάρος (ρούχα και φωτογραφίες από το παρελθόν πάντα βοηθούν) ή να οραματίζεσαι την εικόνα που θέλεις να αποκτήσεις. Φροντίζω το σώμα μου σημαίνει του παρέχω όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην υγεία και ισορροπία του οργανισμού μας. Και φυσικά βρίσκω έστω και 20 λεπτά την ημέρα να κάνω μια άσκηση που με ευχαριστεί.
Κιλά και ψυχολογία!
2) Πόσο σχέση τελικά έχουν τα κιλά μας με την ψυχολογία μας και με τον καθρέφτη μας;
-Ποιός δεν θα ήθελε ένα υγιές και σφριγηλό σώμα με φυσιολογικό βάρος; Συναντώ καθημερινά στο γραφείο μου ανθρώπους που έρχονται για να αδυνατίσουν και όταν τους ρωτώ γιατί θέλουν να αδυνατίσουν η πρώτη απάντηση είναι πως νιώθουν πολύ καλύτερα με λιγότερο βάρος.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι και ευτυχισμένοι, όμως σίγουρα η διάθεση μας βελτιώνεται όταν βλέπουμε τα κιλά να χάνονται και τα ρούχα μας να κολακεύουν την σιλουέτα μας.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν το σωματικό βάρος είναι το… συναισθηματικό βάρος. Από επιστημονική σκοπιά, τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος. Το άγχος μπορεί να ενεργοποιήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος – η οποία επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό μας και μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους.
Εν κατακλείδι, το άγχος εμποδίζει το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά. Η λύση; Σταματήστε να τρώτε τον θυμό, να καταβροχθίζετε τον πόνο και να πίνετε την απογοήτευσή σας! Εκφράστε τα συναισθήματά σας, μειώστε το άγχος και επιτρέψτε στο σώμα σας να βρει την ισορροπία του.
Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;!!
3) Τελικά, η καλή ψυχολογική διάθεση οδηγεί σε απώλεια βάρους ή το αντίστροφο;
-Μερικές φορές το ερώτημα για το εάν η καλή διάθεση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή εάν η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχολογία θυμίζει το ερώτημα με το αβγό και την κότα. Σίγουρα η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και σχετίζεται με το υπόβαθρο της προσωπικότητας, της διάθεσης μας για γενικότερη αυτοβελτίωση. Επίσης σχετίζεται και με την δομή των βασικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων που αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία.
Όμως προσωπικά δεν έχω γνωρίσει άτομο που να έχασε βάρος και να μην ένιωσε ψυχολογική ανάταση. Άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής, ωστόσο, εξαιρούνται καθώς η αντιμετώπιση τους είναι θέμα που χρήζει ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης.
Στα άτομα, όμως, που θέλουν να χάσουν βάρος και δηλώνουν ότι η ψυχολογία τους δεν είναι η καλύτερη για να ξεκινήσουν την προσπάθεια τους, έχω να πω τα εξής: Kάνοντας την διατροφή τους και αποκτώντας ένα υγιές σώμα θα νιώσουν πολύ καλύτερα. ΄Oχι μόνο γιατί θα έχουν ικανοποιήσει την επίτευξη του στόχου τους αλλά και γιατί η εικόνα τους θα συντελέσει στην καλύτερη ψυχολογική διάθεση!
Είναι πράγματι "super foods";
4) Ποιά η άποψη σου για τα "super foods" τύπου goji berries, κινόα κλπ., που έχουν γίνει πολύ "της μόδας" τα τελευταία χρόνια;
-Ο όρος super foods, νομικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για ένα μεμονομένο τρόφιμο. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένα τρόφιμο που από μόνο του να μας προσδίδει super ιδιότητες. Αυτό που μπορεί συνολικά να μας βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας μας είναι:
το μέτρο, η ποικιλία και η ισορροπία στη κατανάλωση τροφίμων με μεγάλη θρεπτική αξία, το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και επιβάρυνση με φυτοφάρμακα και ορμόνες της βιομηχανίας. Επίσης μια γενικότερη στάση ζωής απέναντι στο καλό, ποιοτικό φαγητό, την άσκηση και την αυτοβελτίωση.
Berries, κινόα, πράσινα φύλλα!
5) Θα ήθελες να μας δώσεις κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα;
Αλήθεια, πόση αντιοξείδωση μπορεί να προσφέρει μια χούφτα berries όταν καθημερινά είμαστε καθηλωμένοι σε μια καρέκλα και στρεσαριζόμαστε για απλά πράγματα; Όταν καπνίζουμε και καταναλώνουμε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά; Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί να καταναλώσουμε 13 μερίδες από berries για να επιτύχουμε την ίδια αντιοξείδωση με αυτή που θα λαμβάναμε καταναλώνοντας ένα μήλο!
Όλες αυτές οι υπερτροφές ουσιαστικά περιέχουν μια πληθώρα από μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όμως πίσω από την καταπληκτική προσπάθεια της διαφήμισης και της ένταξής τους στον νέο μοδάτο τρόπο ζωής μας, κρύβονται προβλήματα όπως το ποσοστό της απορρόφησης, της βιοδιαθεσιμότητας και της τοξικότητας τους στον οργανισμό.
Ένα δεύτερο παράδειγμα, τα σκούρα πράσινα φύλλα που διαθέτουν πολλά από τα superfoods, είναι γεμάτα βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η συχνή κατανάλωσή τους ωστόσο αυξάνει τα επίπεδα γλυκοσινολατών, μία ομάδα φυτοχημικών ενώσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζουν τη λειτουργία του θυροειδούς και σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και βρογχοκήλη. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωσή τους και να τα προτιμάμε μαγειρεμένα καλά.
Σπόροι κινόα, αγαπημένο από τους οπαδούς του γυμναστηρίου καθώς περιέχει έως και 18% περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών του σώματος. Δεν έχει γλουτένη ενώ παρουσιάζει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, είναι γεμάτο με σαπωνίνες και λεκτίνες που μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και να προκαλέσουν φούσκωμα.
Σπόροι chia!
Τελευταία παρατηρείται και μία έντονη κατανάλωση στους σπόρους Chia. Οι σπόροι του συγκεκριμένου φυτού έχουν οκτώ φορές περισσότερα Ω3-λιπαρά οξέα από το σολομό και είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, συστήνεται να το καταναλώνουν σε όσους κάνουν δίαιτα καθώς δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι. Η τελευταία τους ιδιότητα μπορεί να αποβεί μοιραία για όσους εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Η μάζα των σπόρων που καταλήγει στο στομάχι απορροφά νερό και διογκώνεται ενώ είναι πλούσια και σε φυσικά άλατα, που ίσως μπλοκάρουν την απορρόφηση άλλων ουσιών. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα όπως ο μετεωρισμός, η δυσπεψία, το φούσκωμα και κατ’επέκταση πιο σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές σε μακροχρόνια λήψη τους.
Τι είναι απολύτως απαραίτητα στη διατροφή μας;
6) Πες μου 3 τροφές που θεωρείς απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή.
-Καθημερινά χρειαζόμαστε υδατάνθρακες, πρωτεϊνη και λίπος. Θα σας πω, λοιπόν, μια τροφή απόν κάθε κατηγορία που θεωρώ απαραίτητη! Από τους υδατάνθρακες τα φρούτα. Πάντα μιλάω για ποικιλία στα φρούτα, ωστόσο θεωρώ τον βασιλιά όλων το μήλο! Όχι μόνο προσφέρει λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες αλλά επιπλέον συμβάλει στο αίσθημα πληρότητας! Επίσης συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών όλων όσων δεν μπορούν να έχουν την οδοντόβουρτσα τους στο γραφείο!
Από την πρωτεΐνη θα πω το ψάρι αλλά θα εξαιρέσω τον σολομό. Όσο πιο μικρά τα ψάρια, τόσο πιο φρέσκα και πιο πολύτιμα σε θρεπτικά συστατικά, αρκεί να μην τα τηγανίσουμε. Από το λίπος το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το χρυσάφι της ελληνικής γης με τις τόσο μοναδικές του αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
7) Πες μου ένα διατροφικό tip, κάτι που θα μοιραστείς μόνο μαζί μας (άντε και με τους πελάτες σου!)
- Η ενυδάτωση! Όλοι όσοι με επισκέπτονται στο γραφείο νομίζω απορούν με την εμμονή μου για επαρκή πρόσληψη υγρών και κυρίως την κατανάλωση νερού. Πάνω από το μισό μας σώμα αποτελείται από νερό! Όταν δίνουμε συμβουλές μόνο για το φαγητό είναι σα να αγνοούμε το μισό μας σώμα! Είτε πιει κανείς πολύ νερό, είτε πιει λίγο αν καταφέρει να ακολουθήσει το πρόγραμμα απώλειας βάρους θα έχει την ίδια απώλεια.
Ωστόσο, πρακτικά, ένα αφυδατωμένο σώμα πολύ δύσκολα μπορεί να πειθαρχήσει στην δίαιτα καθώς η εξάντληση και η κόπωση της αφυδάτωσης ( και όχι της δίαιτας) θα τον μπλοκάρουν! Πολύ νερό! Σίγουρα 2 λίτρα με έναν συνολικό στόχο για διαυγή ούρα (κριτήριο βαθμού ενυδάτωσης).
Κίνημα "positive bodies"!
8) Ποιά η άποψη σου για το "positive bodies" , το κίνημα που ενθαρρύνει να αγαπάς το σώμα σου όπως είναι, όσα κιλά κι αν έχεις;
-Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι ένα ακόμη δημιούργημα της βιομηχανίας που θέλησε κατά κάποιο τρόπο να συμπεριλάβει ένα μεγάλο κομμάτι, γυναικείου κυρίως πληθυσμού, που είχε αποκλείσει από την αγορά λόγω της επικράτησης των small και extra small μεγεθών τις προηγούμενες δεκαετίες. Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα την υγεία.
Στόχοι, πεποιθήσεις και διατροφή! Συνδέονται;
9) Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πετύχει κάποιος το στόχο του; Ξεκινώντας από τα "ιδανικά κιλά" και επεκτείνοντας γενικότερα για στόχους.
-Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που έχει αρχή μέση και τέλος. Το τέλος αυτής της προσπάθειας ουσιαστικά ταυτίζεται με φυσιολογικό σωματικό λίπος. Δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο τι λέει η ζυγαριά μας αλλά και τι λέει ο λιπομετρητής, καθώς το επιπλέον λίπος ακόμη και σε ένα φυσιολογικό βάρος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην διατήρηση της απώλειας. Το βασικό είναι να κατασταλάξουμε σε ένα βάρος που μπορούμε να διατηρήσουμε και να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας!
10) Συνηθίζω να λέω ότι "τα πάντα είναι θέμα πεποιθήσεων". Πιστεύεις ότι και το φαγητό έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις μας;
-Μα φυσικά! Το φαγητό είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, της θρησκείας μας, της παράδοσης μας. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε επιλογές για τις τροφές που τρώμε και το πως τις τρώμε με γνώμονα την διαθεσιμότητα, την οικειότητα αλλά και τις τελευταίες γαστρονομικές τάσεις αλλά και τις τάσεις της υγείας. Οι διατροφικές επιλογές του παιδιού καθορίζονται από τις επιλογές και τις προτιμήσεις της οικογένειας.
Για παράδειγμα, αν η γιαγιά σας σας έλεγε ότι το να τρώτε σπανάκι θα σας έκανε δυνατό σαν μεγάλο ήρωα, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι ακόμα και 50 χρόνια αργότερα, κάθε φορά που τρώτε σπανάκι, υποσυνείδητα θα ενεργοποιείτε ένα αίσθημα ότι είστε πιο δυνατοί. Με άλλα λόγια, η κρυφή πεποίθηση της παιδικής σας ηλικίας για το σπανάκι επηρεάζει τις ενεργειακές δονήσεις αυτής της τροφής για σας.
Ποιά τα κίνητρα μιας διατροφολόγου για εξέλιξη;!
11) Ποιά τα δικά σου κίνητρα που σου δίνουν ώθηση να εκπληρώνεις τα όνειρα σου, να φτάνεις στους στόχους σου;
-Από μικρό παιδί είχα μια έμφυτη ανάγκη να κατακτώ μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους! Στο πρόσωπο του συντρόφου μου βρήκα την ώθηση και την αισιοδοξία να προσπαθώ καθημερινά για το καλύτερο..να πέφτω αλλά να μπορώ να σηκώνομαι πιο γρήγορα και να μαζεύω την δύναμη μου για να συνεχίσω τον αγώνα της καθημερινότητας.
Εδώ και πέντε χρόνια η μητρότητα έχει πολλαπλασιάσει αυτή την δυναμική που έχω σαν άνθρωπος και φυσικά με τρία παιδιά στο σπίτι ίσως δεν έχω και άλλη επιλογή! Κάθε πρωί ξυπνώ με την αισιοδοξία ότι αυτή θα είναι μια πολύ ωραία μέρα!
Πόσο παχαίνει το βραδινό φαγητό;
12) Το ότι μετά από μια δύσκολη μέρα οι περισσότεροι καταφεύγουμε στο φαγητό πώς το εξηγείς και πώς μπορούμε αλήθεια να το αποφύγουμε;
-Δεν είναι κακό μετά από μια δύσκολη μέρα να απολαύσουμε το φαγητό μας! Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το βραδινό παχαίνει. Μελέτες που έχουν γίνει σε μουσουλμάνους την περίοδο του ραμαζανιού, οπότε τρώνε μετά την δύση του ηλίου, έδειξαν ότι δεν παίζει ρόλο αν τρώμε το βράδυ αλλά το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε συνολικά στην διάρκεια της ημέρας.
Όταν το βραδινό είναι ένα γεύμα ισορροπημένο και οργανωμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές μας στην διάρκεια της ημέρας είναι καλοδεχούμενο και μπορούμε να το απολαμβάνουμε. Απλά δυστυχώς οι περισσότεροι τις βραδινές ώρες καταφεύγουμε σε πιο παχυντικές επιλογές και υπερκαταναλώνουμε θερμίδες.
Παιδιά και διατροφή!
13) Ας μιλήσουμε λίγο και για τη διατροφή των παιδιών. Τι είναι αυτό ή αυτά που θεωρείς απαραίτητα στη διατροφή των παιδιών;
-Προσωπικά, όταν τα παιδιά μου έχουν φάει ένα αβγό το πρωί ξέρω ότι έχουν φύγει για το σχολείο με το καλύτερο θρεπτικό εφόδιο. Καθημερινά χρειάζονται κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όχι απαραίτητα το γάλα αλλά και κάποιο τυρί που τους αρέσει. Φρούτα και λαχανικά μαζί με το ψάρι είναι από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και οι περισσότεροι γονείς συναντούν δυσκολίες.
Το βασικό είναι να προσφέρουμε στο παιδί μας την επιλογή ανά τακτικά διαστήματα και να μην παραδώσουμε εύκολα τα όπλα. Οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών αλλάζουν και εξελίσσονται στην πάροδο του χρόνου, και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να επιμείνουμε.
Παχυσαρκία στα παιδιά!
14) Ένα παιδί με παραπάνω κιλά ενδείκνυται να κάνει δίαιτα με διαιτολόγο; Πώς πιστεύεις ότι επιδρά αυτό στην ψυχολογία του;
-Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει ένα παιδί δίαιτα είναι να προηγηθεί η εκπαίδευση των γονέων του. Πως θα πούμε σε ένα παιδί να φάει ψάρι αν δεν το τρώνε οι γονείς του; Τις περισσότερες φορές έχουμε θεαματικά αποτελέσματα με την διατροφική συμβουλευτική των γονέων!
Ωστόσο η άσκηση είναι η πιο βασική συμβουλή που έχουμε να δώσουμε για τα παιδιά. Ένα παχύσαρκο παιδί αντιμετωπίζει συνήθως διαταραχές στα επίπεδα σακχάρου και μη φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης. Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται.
Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, τις περισσότερες φορές αυτή οφείλεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού και στην απουσία άσκησης. Υπάρχουν βέβαια ενδοκρινολογικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με την παχυσαρκία αλλά είναι σπανιότερα. Ο κυριότερος παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής μας.
Ο διατροφικός δρόμος προς την ενηλικίωση!
15) Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να παραμείνει και στην ενηλικίωση;
Η εμφάνιση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα ζωή του ατόμου, γιατί από τότε διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες. Η παχυσαρκία που εμφανίζεται από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των δύο ετών, αλλά και από την ηλικία των 8-12 ετών δε δημιουργεί προϋποθέσεις για μονιμότητα.
Από 2-8 ετών όμως και κατά την εφηβική ηλικία, έχουν πιθανότητα μέχρι και 80% των περιπτώσεων να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, γιατί αυξάνεται όχι μόνο το μέγεθος των λιποκυττάρων (κύτταρα που αποθηκεύουν λίπος), αλλά και ο αριθμός τους.
Οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, ώστε κατ’ αρχήν να εντοπίσουν πότε και υπό ποιες συνθήκες το παιδί τους καταφεύγει στην τροφή ή πότε άρχισε να παίρνει συστηματικά βάρος. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τους βοηθήσουν στην περαιτέρω διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών της υπερφαγίας.
Aναρωτηθείτε επίσης αν το παιδί περνάει μια στρεσογόνο φάση στη ζωή του (για παράδειγμα τσακωμοί, διαζύγιο, θάνατος, γέννηση νέου παιδιού στην οικογένεια); Μήπως πιέζεται από αυξημένες προσδοκίες γονιών και δασκάλων, και έτσι η τροφή αποτελεί επιβράβευση σε ένα κοπιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων; Μήπως μένει πολλές ώρες μόνο του, χωρίς την ποιοτική συναισθηματική επαφή των γονιών του; Μήπως το παιδί μας βιώνει κάτι άλλο, που δεν το γνωρίζουμε;
Έφηβοι και διατροφή!
16) Τι θα συμβούλευες όσον αφορά τη διατροφή των εφήβων που οι ορμόνες τους έχουν αρχίσει και "χορεύουν";
Παρά τη μεγάλη σημασία της διατροφής κατά την εφηβική ηλικία, οι έφηβοι συνήθως δεν διατρέφονται σωστά. Δεν τρώνε πρωϊνό, καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα αμφιβόλου διατροφικής αξίας, τρώνε συχνά εκτός σπιτιού πολυθερμιδικά «πρόχειρα γεύματα» (fastfood) και η διατροφή τους υπολείπεται σε σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Μπορεί ακόμη να ακολουθήσουν «επικίνδυνες» δίαιτες (κορίτσια) ή να χρησιμοποιήσουν επικίνδυνα συμπληρώματα (αγόρια)
Η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά. Η αναζήτηση ανεξαρτησίας, η αμφισβήτηση του τρόπου ζωής των ενηλίκων και η υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα σώματος, αποτελούν χαρακτηριστικά της φυσιολογικής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης που δυσκολεύουν την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου καθημερινού διαιτολογίου.
Διαιτολόγιο εφήβων!
Το διαιτολόγιο των εφήβων πρέπει να περιλαμβάνει:
- μια μικρή μερίδα σαλάτας σε κάθε γεύμα και μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα.
• 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα).
• 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα ή παγωτό).
• 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
• 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 4-5 αυγά και 1-3 φορές την εβδομάδα κρέας ή κοτόπουλο.
• ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις.
• ξηρούς καρπούς ως μικρογεύματα.
• τα λίπη και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πολύτιμα συστατικά για να φτιάξουν οι έφηβοι ένα γερό σώμα και να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Και τα δύο βρίσκονται στα πολύχρωμα και γευστικά φρούτα και λαχανικά.
17) Αναστασία σε ευχαριστούμε πολύ! Πού μπορούμε να σε βρούμε αν σε χρειαστούμε;
Το γραφείο μου βρίσκεται στην Κηφισιά, Ελαιών 25 και Ρέμβης.
Αναστασία Δουλγέρη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
MSc Διατροφής Αθλητών