Συγκρούσεις
Back to Blog
POSITIVE VIBES
Nov 13 2018

Συγκρούσεις! Προτιμάς να τις προκαλείς ή να τις λύνεις;

Αιώνες πριν ο Αριστοτέλης προσδιόρισε τη φύση του ανθρώπου ως βαθιά κοινωνική. Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον έχει ανάγκη την επαφή με άλλους ανθρώπους. Μαζί με αυτή την κοινωνικότητα  όμως συνυπάρχει, από τη φύση του ανθρώπου, διεκδικητική τάση αλλά και κυριαρχική (από την εποχή που ως άνθρωπος των σπηλαίων έψαχνε το θήραμα του για να επιβιώσει).

Η κυριαρχική αυτή τάση του τον φέρνει σε σύγκρουση με άλλους ανθρώπους. Με σύζυγο, συνεργάτες, με φίλους. Και αυτό βέβαια δημιουργεί ψυχολογική ένταση, ανασφάλεια, άγχος, στενοχώρια.

Αντιμετωπίζεις κι εσύ τέτοια συναισθήματα; Τι θα κάνεις λοιπόν μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση; Μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει να αλλάξεις το αποτέλεσμα; Ναι! Εσύ ο ίδιος! Αν δεχτείς ότι από εσένα εξαρτάται η έκβαση και το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης, ακόμη και το αν θα είναι σύγκρουση τελικά, τότε ναι, μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση! Ενίσχυσε τον εαυτό σου και στρέψου εκεί για να βρεις λύσεις. Αυτοϋποστηρικτικό μοντέλο αντίδρασης!

Πώς θα επιλύσεις τις συγκρούσεις;

-Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι. Η ρίζα της αλλαγής βρίσκεται στην αλλαγή της αντίληψης! Αν δεν αλλάξεις αντίληψη, όλα θα παραμείνουν ίδια!

-Αναγνώρισε και τροποποίησε τις περιοριστικές πεποιθήσεις και κάνε τες ενδυναμωτικές!

- Βάλε όρια! Κάνε ξεκάθαρα τα "θέλω" σου, τα "όχι" σου!

-Διεκδίκησε αποτελεσματικά, στοχευμένα, όχι επιθετικά και εγωιστικά!

- Αποδέξου αυτόν που έχεις απέναντι σου!

-Μην ασκείς κριτική!

-Εστίασε στο πρόβλημα, όχι στο πρόσωπο!

-Καλλιέργησε προσωπικές δεξιότητες! α) αυτοέλεγχο  β) ευγένεια γ) υπομονή δ) σεβασμό

-Κάνε "αναπλαισίωση"! Δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δεις την κατάσταση. Όταν αλλάξεις το πλαίσιο η σημασία που είχε ένα γεγονός μπορεί να επανεκτιμηθεί.

-Χτίσε αυτογνωσία! Μάθε τις πραγματικές αξίες που έχουν σημασία για σένα και εφάρμοσε τες, μάθε τι πραγματικά θέλεις, καλλιέργησε τις αρετές που ήδη έχεις.

-Καλλιέργησε κοινωνικές δεξιότητες! Ικανότητα επικοινωνίας, διαλόγου, συνεργατικότητα, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση.

-Επικεντρώσου στις λύσεις, στα "πώς" και "τι" της κατάστασης, του προβλήματος (πώς θα λυθεί, τι χρειάζεται) κι όχι στα "γιατί" (γιατί συνέβη, ποιός φταίει).

-Μάθε να ελέγχεις τις "αυτοματοποιημένες" αντιδράσεις σου, τις συνήθειες σου που στέκονται τροχοπέδη στην εξομάλυνση μιας σύγκρουσης (θυμός; φωνές;).

Από τη δική σου αντίδραση εξαρτάται, κατά το μεγαλύτερο μέρος η έκβαση, η διευθέτηση της σύγκρουσης! Την επόμενη φορά δοκίμασε να εκπλήξεις ευχάριστα τον...απέναντι σου αλλά και τον εαυτό σου!

Share: