Μη "φορτώνεσαι" τα πάντα! Μη "φορτώνεις" το μυαλό σου συνεχώς με ευθύνες, άγχη, πίεση, σκέψεις! Μη φορτώνεις το πρόγραμμα σου συνεχώς με καινούριες υποχρεώσεις και μάλιστα υποχρεώσεις που δε σου αρέσουν! Μη φορτώνεσαι με ενοχές αν δε μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους!
Τα παιδιά που συνεχώς θέλουν κάτι, το "έτερον ήμισυ" που διεκδικεί το χρόνο σου, ο συνεργάτης/το "αφεντικό" που σε φορτώνει συνεχώς με κάτι "extra", οι φίλοι που απαιτούν την παρουσία σου, οι γονείς, τα αδέρφια, ο σύλλογος, οι γείτονες...φτάνει!
Ξεκίνησε να "ξεφορτώνεις"! Ξεκίνησε να λες "όχι"! Βάλε όρια! Μήπως νομίζεις ότι με το να λες "ναι" συνεχώς, δείχνεις την αγάπη σου, τον σεβασμό σου στους ανθρώπους; Λάθος! Και ο σεβασμός και η αγάπη στον εαυτό σου που είναι; Σε ποιά σειρά των προτεραιοτήτων σου είσαι; Μήπως δεν έχεις μάθει να διεκδικείς; Η διεκδικητικότητα είναι δεξιότητα επικοινωνίας που μαθαίνεται, δεν είναι χαρακτηριστικό εκ γενετής! Μην ανησυχείς λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά! Πάμε να δούμε τρόπους να λες "όχι" και να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη!
Πώς να πω "όχι";
1) Δώσε απάντηση άμεση, ήρεμη, κοφτή! Μην απολογείσαι, μην αφήνεις περιθώρια για διάλογο!
2) Δεν επιβάλλεις τα "θέλω" σου απλά καθιστάς σαφές μέχρι ποιό σημείο επιτρέπεις στον άλλον να παρέμβει στη ζωή σου και να την επηρεάζει!
3) Γνωστοποίησε στους άλλους τις ανάγκες σου, τι δεν σου αρέσει! Επικοινώνησε αυτό που θέλεις, κάνε σαφείς τους "κανόνες" σου!
4) Κάνε λίστα από ανθρώπους και πράγματα που δε θέλεις να ανεχτείς ξανά!
5) Βρες μια φράση κλειδί να λες για να κερδίσεις χρόνο και να συνειδητοποιήσεις τι θέλεις πραγματικά (π.χ. περίμενε 2 λεπτά να κάνω ένα επείγον τηλεφώνημα!)
6) Αναγνώρισε τα συναισθήματα σου και αντέδρασε ανάλογα (80 θετικά συναισθήματα και 80 αρνητικά συναισθήματα)!
7) Κάνε μικρά βήματα! Δώσε μια εναλλακτική (π.χ. δε μπορώ σήμερα, ίσως αύριο)!
8) Σκέψου: οι άλλοι γύρω σου λένε "όχι"; Έχεις κι εσύ αυτό το δικαίωμα!
9) Διεκδίκησε αυτό που θέλεις! Ξέρεις όμως τι ακριβώς; Ψάξε τις αξίες σου!
10) Καλλιέργησε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση! Αγάπησε τον εαυτό σου, αποδέξου τον!
11) Βρες τι σε εμποδίζει να πεις "όχι"! Φόβος μοναξιάς; Φόβος απόρριψης; Φόβος εγκατάλειψης; Φόβος σύγκρουσης; Ανάγκη αποδοχής; Αναγνώρισε το και αντιμετώπισε το!
12) Έχεις ακούσει για την τεχνική "κολλημένης βελόνας" απέναντι σε χειραγώγηση; Παραμένεις υπομονετικά στο "όχι"!
13) Και μην ξεχνάς την άλλη τεχνική:
Ε_ έκφραση(εκφράσου, πες τι δε σου αρέσει)
Δ_ δήλωση(προβλήματος)
Ε_ επιχείρημα(πες τα πλεονεκτήματα του να σου συμπεριφερθεί ο άλλος με μεγαλύτερο σεβασμό)
Μ_ μπορούμε(συμφωνία)
Εκπαιδεύσου λοιπόν στο "όχι"! Θα έχεις λιγότερο άγχος, λιγότερο θυμό, θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση σου, θα γίνεις καλύτερος φίλος/συνεργάτης/σύντροφος, θα εμπιστεύεσαι περισσότερο τους ανθρώπους, θα δοκιμάσεις καινούρια πράγματα!
Βλέπεις πώς τα "όχι" προς τους άλλους έγιναν πολλά "ναι" σε εσένα; Πες "ναι" σε εσένα λοιπόν!!!